Verőcei szüret 2023

Szeptember 9-én rendeztük meg a szüreti felvonulást Verőcén, amikor a jó időnek is hála tömött sorokban kanyargott a jókedvű szüreti menet falunk utcáin.

Reggel 8 órakor kezdődött el a szüreti estebéd készítése a strandon, 3 üstben főtt a gulyásleves Simon János és Gál Gyuri főszakácsok vezetésével, a fröccs csapat (Gál Laciék, Gál Zsuzsiék, Havasi Attiláék, Fülöp Balázsék, Kristóf Gáborék, Molnár Gyula, Spiesz Jánosék) segítségével.

A Kápolnánál gyülekeztünk, ahol Mucza Péter kisbíró és Laukó Ferenc főbíró köszöntötte a résztvevőket majd a Pomázi Tűzoltó Fúvós zenekar előadása után a Német Önkormányzat kezdeményezésére létrejött Kinderklub tagjai, Országh Vanda vezetésével mutattak be egy kedves előadást, miközben Nagy Judit gyönyörű virágkoszorúkkal díszítette fel a járműveket.

Idén is nagy örömmel fogadtuk a népviseletbe öltözött lovasokat. Kelessy Szilvi és Antal Bence vezetésével érkeztek a Nyakas tanya lovasai, Bajai Laciék, Heincz Sanyi és Benedek, Ogl Jancsi, a szendehelyi lovasok és fogat nagy népszerűségnek örvendtek.

 A kisbíró vezényletével a menet élére állt a fogat, majd a kistraktor, Grauszmann György polgármester úr vezette a tűzoltó zenekart szállító teherautót,őket követte a sok-sok gyalogos ünneplő, mögöttük haladt a kisvonat, kalauzával Svelán Zsófival és a lovasok. Így keltünk útra hogy bejárjuk a falut. Biztonságunkról a polgárőrség tagjai és a rendőrök gondoskodtak.

Hálás köszönettel tartozunk a megállók vendéglátóinak, akik évről-évre számtalan finomsággal kényeztetik a menetet:

  • Kápolnánál a Német Önkormányzat volt a házigazdánk: Dósa Györgyné Heinczné Rási Katalin, Spiesz János és családjuk
  • A gyógyszertárnál: Tömör Istvánné Piri néni, a Berkenyei család, Ignácz Éva, Merész Nóráék, a Tomi pékség, az Oázis Cukrászda, Szikora Richárd – Italdiszkont volt a vendéglátónk, a Kiskabócák vidám tánccal örvendeztették meg a közönséget.
  • A Gorka Múzeumnál a Zsengélő Kávézó: Szabó Laci és Ferencz Zoltán Zénó volt a házigazdánk és a Kistücsök tánccsoport tagjai mutattak be Tamás Tímea vezetésével egy játékfűzést.
  • A Pokiban Dr.Karácsonyi Zsuzsanna, a Lukács és a Szalai család fogadta a menetet. Horváth Vilmos,Herpay Bandi és a Verőcei Borbarátok darálták a szőlőt, préselték a mustot, miközben a játszótéren felállított óriási kádban a gyerekek kipróbálhatták a szőlőtaposást. A Verőcei Csattogók táncát figyelve kóstolgathattuk a Panoráma büfé ajándékát a tejfölös lángost.
  • A Príma dolgozói is tárt kapukkal, sok finomsággal várták a menetet, Matus Kati, Gabi és munkatársaik kedvesen kínálgatták a felvonulókat, miközben az Őszikék tánccsoport tagjai Kakas Éva által készített új tánckoreográfiát mutattak be.
  • A temető hídnál Fülöp Babi és Martin, Fülöp Kati és családja, Greff Pisti és Lívi, Rixer Pista és Hafnerné Vali, Habináné Ildi, Tóth-Cseresznyés Judit, Tóth Tivadar, Tóth Bence finom süteményeket készítettek és kínáltak a felvonulóknak , miközben a Nagykabócák táncosai járták a táncot.
  • A Garam utcai megállónál Schuppauer Anita ötletes dekorációjában gyönyörködhettünk. A sok finomságot- főtt kukorica, nutellás, lekváros kalács,a Schupi család: Anita, Ildi és Józsi, Gál Laci és Orsi, Havasi Nóra és Attila, Marschall Kati, Szilágyi Zsolt és Magdi,Greff Csilla és Tamás kínálták. Megkóstolhattuk a Panni szörpöt is többféle ízben.

A szüreten részt vettek a Szadai Borbarátok is , akik egy gyönyörű tortával örvendeztették meg a felvonulás utolsó állomására érkező tömeget, akik Kovács Henrik vezetésével körtánccal és svábtánccal ünnepeltek.

A felvonulás után a strandon folytatódott a program, ahol „A háromágú tölgyfa tündére” című előadást mutatta be Fabók Mancsi Bábszínháza, a gyerekek a népi játszótéren játszhattak, miközben elfogyaszthattuk a finom gulyást.

Miközben a lovak a Dunában frissültek fel, majd vágtáztak a Duna szélén, a lovasok engedtek a szülői kéréseknek, hogy a gyerekek felülhessenek a lovakra.

Koncertet adtak a Pomázi Tűzoltó Zenekar fúvósai.

Simon Ferenc szkander Világ és Európa bajnok vezetésével egy mini szkander versenyt rendeztünk, ahol több korcsoportban mérhették össze az erejüket a fiúk és lányok, a közönség kedvence, a lányok bajnoka Kabályi Luca 11 éves kislány volt, a fiúknál Balogh Gyuri, a felnőtteknél Laukó Márk szerezte meg a győztes címet.

Az est táncos mulatsággal ért véget, melyen Samu Roland – aki most épült fel hosszú betegségéből – és Dj. Free szolgáltatta a zenét a Panoráma Büfé rendezésében.

Köszönjük a felvonuláson résztvevő lovasoknak, kocsisoknak, táncosoknak, szereplőknek hogy velünk tartottak a szüreti menetben.

A program előkészítésében, utómunkálataiban nagy segítséget nyújtott: Nagy Miklós és a közmunkások csapata, a Verőcei Borbarátok, Fülöp Gergő és Habina Bence.

Rendezvényünk támogatói: a Verőcei Önkormányzat, a Príma bolt, a Tomi Pékség, Szikora Richárd italboltja, a Panoráma Strand büfé, a Verőcei Rendőrőrs, Verőcei Polgár és Vagyonvédelmi Egyesület voltak.

A program szervezője a Verőcei Művelődési Ház munkatársai voltak.

Ez a nap is a nagy találkozásokról, az egymásnak örülésről szólt és arról is milyen szerencsések vagyunk, hogy itt élhetünk ebben a vendégszerető faluban, ahol számíthatunk egymásra.

Sokan nyújtottak szívesen segítséget az egész településünket megmozgató szüreti ünnep megrendezéséhez, amit hálásan köszönünk!

Jó volt együtt ünnepelni!

Greff Katalin
Verőce Község alpolgármestere